Hoe wij werken

Hoe wij werken.

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Gian Maria Da Fies, geboren in Italië en sinds 1972 in Nederland.

Ik heb me altijd al beziggehouden met het maken van ijs. Eerst als leerling en nu als eigenaar van IJssalon San Marco, een begrip in Amersfoort en omgeving.

IJs maken van de beste kwaliteit is mijn passie. Daarom gebruik ik alleen de beste producten om mijn ijs mee te bereiden. En … die producten moeten allemaal natuurlijke producten zijn.

(Il gusto della natura – de smaak van de natuur)

Ik wil u graag iets vertellen over het maken van ijs en zaken die daarmee verband houden. Het allerbelangrijkste is de “basis”. Aan de basis voegen we in een later stadium de verschillende smaken toe. De basis bestaat uit melk, eieren en natuurlijke suikers. U weet wellicht dat de beste melk van Campina uit Amersfoort komt. Boer Kok uit Hoogland heeft met zijn melk het predicaat “de beste melk van Nederland” toegekend gekregen door Campina. Daar haal ik mijn melk vandaan, bij boer Kok. In de werkplaats achter de winkel wordt de melk gepasteuriseerd en verder als basis gereed gemaakt door het toevoegen van de andere bestanddelen. Als de basis gebruiksklaar is voor het toevoegen van de ingrediënten voor de verschillende smaken begint het eigenlijke ijsdraaien.

We gieten de basis in de draaikuip. De draaikuip heeft een temperatuur van 24 graden onder nul.

Dan doen we er de pasta bij, die het ijs de juiste smaak moet geven. Daarna begint het draaien. Denk hierbij aan een grote mixer. In ongeveer 12 minuten tijd verandert de basis met daarin de pasta in een heerlijk romige ijsmassa, klaar voor in de winkel. Maar u vraagt zich misschien af waar die lekkere smaken en pasta’s vandaan komen. Daarover en over andere zaken vertel ik elke periode iets nieuws.

Periode 1:

Citroen

Periode 2:

Hazelnoot

Periode 3:

Pistache

Periode 4:

Film San Marco

Periode 5:

Fruit

Periode 6:

IJstaart

Periode 7:

Apparatuur