Pistache

In deze rubriek 'HOE WIJ WERKEN' willen wij graag iets vertellen hoe onze producten tot stand komen. 


Hoe wij werken

 

Ons credo: Il gusto della natura (De smaak van de natuur)

Deze keer: Pistacheijs

Pistacheijs heeft de kleur en smaak van de pistachenoot. Alles op natuurlijke basis.

Velen weten niet dat de pistachenoot al sinds de 13e eeuw op Sicilië aanwezig is. Ze werd meegenomen door de Arabieren die in die tijd voet aan wal zetten. Vandaag de dag worden de pistachenoten uit Sicilië en met name uit Bronte de beste pistachenoot van de hele wereld genoemd. Sinds 2009 is deze noot geregistreerd met de certificering D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta). Dit betekent de hoogst beschermde vorm van oorsprongbenaming.  Eisen zijn ondermeer de intens groene kleur, de aromatische smaak en een hoog enkelvoudig onverzadigd vetgehalte. Pistachenoten worden met de hand geoogst en door de beperkte productie is de pistache zeer schaars. Om de bomen en hun vruchten krachtig te houden vindt de oogst slechts eenmaal per twee jaar plaats. Helaas is Bronte, gelegen aan de rand van de Etna, te klein om aan alle vraag te voldoen. Elders op Sicilië worden ook pistachenoten gekweekt, maar die mogen het D.O.P.- keurmerk niet dragen. De Sicilianen gebruiken de pistache in veel gerechten. Het is gezond en werkt cholesterolverlagend. Voor ons pistache-ijs haal ik deze noot zelf uit Bronte, want… alleen het beste is goed genoeg. In onze werkplaats maken we van deze noten zelf een pasta. Hiervoor gebruiken we dezelfde machine die we voor de hazelnootpasta gebruiken. Door het gebruik van deze hoogwaardige noot is de smaak van ons pistache-ijs onovertroffen.

KOM MAAR PROEVEN